doctorcoropceanu@gmail.com

„Jocul este singura atmosfera in care fiinţa psihologică poate să respire şi in consecinţă poate să acţioneze. A ne intreba de ce se joacă copilul inseamnă a ne întreba de ce este copil ?!!
Nu ne putem imagina copilărie fără râsetele şi jocurile sale.” – menţiona autorul Eduard Claparede in una din cărţile sale.

Jocul este reflectarea, dar şi stimulentul tuturor noilor achizitii – in acest sens, săptămîna aceasta în incinta Secţiei de Neuropsihiatrie Pediatrică a Centrului Mamei şi Copilului din capitală a fost deschis Serviciu de ludoterapie (terapie prin joc) pentru copiii cu dizabilitati intelectuale.

Serviciul de ludoterapie are drept scop de a asigura conditiile necesare de observare si evaluare intr-un mediu cit mai prietenos a copiilor cu dizabilitati intelectuale si serveste drept alternativa internarii acestor copii in Spitalul de psihiatrie.

jocul 2

Neurologul Diana Coropceanu, Vicedirectorul instituţiei medicale, a menţionat că acest Centru de ludoterapie reprezintă un cabinet special în cadrul secţiei, amenajat cu mobilier şi dotat cu literatură de specialitate pentru psihologi, jucării, echipament şi materiale didactice pentru lucrul cu copiii.

Ludoterapia se foloseste astazi de catre specialisti (psihologi) in centrele de zi in recuperarea copiilor si adolescentilor cu deficiente neuro-motorii (de exemplu invata prin joc formarea unor deprinderi de viata independenta si sociala).

Cercetările ştiinţifice arată că tehnicile ludice au un succes foarte mare in lucrul cu copiii de varste prescolara si scolara în reeducarea unor comportamente de tip hiperactiv, agresiv, anxios.

Psihologul Secţiei de neuropsihiatrie pediatrică, Corina Arhire, a declarat că ludoterapia permite diagnosticarea eficientă a copiilor şi posibilitatea de a elabora un program de tratament individualizat.

,,Este o metodă de exteriorizare a copiilor, aceştia fiind de cele mai dese ori închişi în sine. Prin joc copilul devine mai deschis şi mai comunicativ”, a menţionat psihologul.

Astfel, serviciul de ludoterapie asigură condiţiile necesare de lucru într-un mediu cât mai prietenos. Părinţii au posibilitatea să însoţească copilul pe perioada internării în secţie, fapt care diminuează trăirile traumatizante ale copilului şi contribuie la sporirea gradului de informare a părinţilor despre diagnosticul copilului. De asemenea, părinţii copiilor externaţi beneficiază gratuit de consilierea psihologului, care le explică situaţia copilului, cum trebuie să comunice cu el, cum să răspundă necesităţilor lui şi cum să-i dezvolte abilităţile.

Pe langa faptul ca jocul stimuleaza creativitatea acesta elibereaza stresul si frustrarile devenind astfel un mediu reconfortant in care copiii isi pot exprima emotiile, sentimentele, dorintele, supararile, şi grijile.

In fapt ludoterapia se foloseste in lume de catre toti specialistii implicati in procesul de educare (pedagogi, psihologi si parinti deopotriva) pentru ca ii ajuta sa inteleaga mai bine copiii ce au la un moment dat in dezvoltara lor diverse probleme de adaptare, probleme emtotionale si de comportament.

La evenimentul de lansare au participat şi reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, Institutul de Cercetări Stiintifice în domeniul Ocrotirii Sanatatii Mamei si Copilului, Keystone Moldova, Fundatiei Soros-Moldova, ONG-urilor nationale si locale, si copiii beneficiari de serviciu.

jocul 3

Serviciul de ludoterapie a fost constituit de catre IMSP ICSOSM si C cu suportul Programului “Comunitate Incluziva – Moldova”, implementat de Keystone Human Services International Moldova Association in parteneriat cu Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei cu sustinerea financiara a Open Society Institute/Mental Health Initiatives (OSI/MHI) si Fundatiei Soros- Moldova.

Autor: Mariana Ţîbuleac

sursa

Articole de Mariana Luța

Articole de Diana Coropceanu