doctorcoropceanu@gmail.com
Mergem la doctor, fără frică!

Aproape tuturor ni s-a întâmplat să fim amenințați în copilărie că, dacă nu suntem cuminți, vine doctorul și ne face o injecție.

Aceasta poate fi una dintre cauzele pentru care copiii se tem de medici și mulți încremenesc la simpla vedere a unui halat alb. De menționat este că frica de doctor poate merge alături de persoana respectivă până la maturitate, uneori chiar toată viața.

În linii generale, frica copiilor față de doctori este oarecum justificată. Căci, până la urmă, cine este persoana asta necunoscută, îmbrăcată în halat alb, care poartă la gât ceva de băgat în urechi și care de fiecare dată când are ocazia face injecții, ca să nu mai spun că întoarce copiii pe toate părțile?

Norocul este că și la noi au apărut centre medicale specializate în pediatrie în care atmosfera este veselă, colorată și destinsă pentru toată lumea. Practic, medicii şi-au schimbat clasicele halate albe cu unele vesele, colorate, care să fie pe placul copiilor, iar mersul la doctor nu mai este atât de înfricoșător.

Cu toate acestea, haideți să vedem cum putem proceda noi, ca părinți, pentru a-i ajuta pe copii să aibă o relație caldă cu doctorul. Pentru a micșora frica copiilor de a merge la doctor recomandăm următoarele sfaturi:

la doctor

1. Familiarizează copilul cu mediul medical

Faceţi vizite ocazionale în clinicile medicale (fără scopul unei consultaţii) sau ia copilul cu tine când mergi la doctor. Vorbeşte-i despre experienţa ta, povesteşte-i şi (după caz) arată-i cum a decurs consultaţia. Trebuie să dai de înţeles că a fost o experienţă interesantă şi te simţi mult mai bine după consultaţie.

2. Arată-i că poate fi distractiv şi interesant

Ca copilul să meargă la doctor, nu-l lua prin surprindere. Dacă se va trezi în cabinetul medical, fără avertisment prealabil, se va speria. Explică-i motivul pentru care veţi merge la doctor prin cuvinte simple, sau chiar prin desene.

“Dacă găseşti desene animate sau cărticele cu desene în care personajele au o problemă similară, nu ezita să le foloseşti”.
Jucaţi-vă acasă “de-a doctorul”, folosind jucării care să imită instrumentarul medical. Dă-i copilului ocazia să fie când medic, când pacient.

3. Niciodată să nu minţi copilul

Spune-i adevărul, chiar dacă îl sperie. Dacă vizita la medic presupune mai mult decât o simplă consultaţie şi implică chiar unele proceduri invazive, spune-i dinainte copilului acest lucru şi arată-i efectiv ce se va întâmpla cu ajutorul unor jucării sau desene. Confirmă-i că, da, poate îl va durea, dar îi va trece foarte repede.

la doctor

4. Întotdeauna împreună

Una dintre cele mai mari greșeli ale părinților care întreține frica copiilor față de doctori este trimiterea acestuia la instituția medicală cu bunica, cu o mătușă etc.

Copilul trebuie acompaniat în mod ideal de ambii părinți, dar, dacă nu se poate, măcar unul dintre ei trebuie să meargă la doctor. Mami și tati sunt persoanele cele mai apropiate copilului și, în funcție de ele, cel mic își stabilește intensitatea emoțiilor, ritmul sau sentimentul de siguranță, de certitudine că nu i se va întâmpla nimic rău.

5. Stai aproape de el

Injectie

După ce ați intrat în cabinetul doctorului, este obligatoriu să stai lângă copil. Nu-l lăsa singur în timp ce tu stai în tocul ușii. Poți chiar să rogi doctorul să-l consulte în timp ce tu îl ții în brațe.

6. ”Dacă nu ești cuminte, îți face injecție”

Injecția nu trebuie prezentată niciodată ca o pedeapsă ori ca o amenințare. Să ne gândim că injecția e o cale diferită de a administra un medicament, de fapt, care e menit să ne facă bine.

7. Analizează-te și pregătește-te tu în primul rând!

Dacă vrei ca al tău copil să nu aibă frică de doctor, poate ar fi de folos să arunci o privire și asupra ta, asupra relației pe care tu o ai cu corpul tău și cu specialiștii ce se ocupă cu îngrijirea lui din punct de vedere medical. Dacă tu însuți ai o reținere atunci când vine vorba de a vizita un doctor, atunci fii atent/ă, deoarece fricile noastre se transmit foarte ușor copiilor.

8. Atmosfera de acasă

la doctor

Un copil care crește într-un mediu tensionat este el însuși tensionat, nervos, țipă, își controlează și reglează cu greu emoțiile puternice; se vede extraordinar de bine pe copil cum e acasă, în familia lui. Asta e mai greu de schimbat.

9. Siguranța mamei

Fricile părinților legate de spitale și medici sunt foarte des proiectate în mintea copilului. Dacă știm că există o problemă reală, poate vine dintr-o traumă din copilăria noastră, să căutăm să o vindecăm. Altfel, sunt șanse mari să o dăm mai departe următoarelor generații.

10. OferĂ-i o recompensă!

Nu ii promite lucruri mari, dar ține-te întotdeauna de cuvânt. La început poate fi vorba de ceva material (de exemplu, o jucărie). Pe parcurs însă, ajută-l să se convingă el însuși că cea mai bună recompensă pe care o poate obține este chiar sănătatea.

Ludmila SPÎNU, Licențiat în științe ale educației

Cabinet Medical ”DOCTOR COROPCEANU”

Articole de Diana Coropceanu