Familia este primul mediu social pentru copil, avînd un rol important și, în mare măsură, hotărîtor în educația lui.
Încă din copilărie este necesar de a forma o atitudine conștiincioasă față de sănătatea personală.
Copiii nu se nasc cu cunoștințe despre ce e rău și ce e bine. Toate acestea ei le învață de la maturi, în special, de la părinți.
Spălarea mînuțelor și a dințișorilor, folosirea batistelor, pieptănarea părului, schimbarea hăinuțelor și a lenjeriei intime – toate aceste acțiuni fac parte din igiena personală a copilului.
De aceea, dumneavoastră trebuie să-l învățați toate aceste lucruri din fragedă copilărie.
Igiena mâinilor
Prima regulă de igienă pe care trebuie să o introduceți în rutina copilului este spălatul pe mâini. Mâinile copilului sunt principalele mijloace prin care microbii pătrund în organism și favorizează dezvoltarea bolilor. Copilul mic are mereu tendința de a băga mâna în guriță, în nas sau a o duce la ochi, în aceste feluri se transmit microbii în corp.
Regula este foarte clară și simplă: copilul trebuie să se spele pe mîini căt mai des, dar cel mai important este să o facă în următoarele situații:
- Înainte de a mînca ceva;
- După ce strănută sau tușește;
- După ce se joacă cu un animal de companie;
- După ce duce gunoiul;
- După folosirea toaletei;
- De fiecare dată cînd intră în casă, de afară.
Învățați-l să se spele corect pe mânuțe cu apă caldă și săpun. Obișnuiți-l să se spele bine între degete, sub unghii, iar spălatul să nu dureze mai puțin de 15 secunde. Pot apărea situații în care copilul trebuie să mănînce ceva sau să-și ducă mâna la ochi, iar apa și săpunul nu sunt la îndemînă. Învățați-l să aibă la el și să folosească șervețele umede dezinfectante sau gel de mîini antibacterian.
Igiena orală
Spălatul pe dinți este una dintre regulile de igienă personală cel mai greu de adoptat în rutina zilnică de îngrijire a copilului, deoarece nu este deloc distractivă și interesantă pentru el.
Trebuie să fiți inspirați și creativi pentru a-l ajută să deprindă obiceiul de a-și peria dințișorii de cel puțin două ori pe zi, iar de fiecare dată să o facă timp de vreo două minute.
Spălați-vă pe dinți împreună cu el. Copilul va fi mai interesant să-și perieze dinții dacă vă vede făcînd asta. Puteți deveni un exemplu pentru el în ceea ce privește mișcările corecte pentru periaj, modul corect în care se ține periuța, cum se folosește ața dentară etc.
Igiena corporală
Învățați-l cum să se spele corect cu apă și săpun sau gel de duș în cele mai importante zone ale corpului: față, la axile, mâini, picioare și zona generală.
Arătați-i și spuneți-i cum trebuie să curețe pielea mînuțelor, piciorușelor, burticii, cu buretele bine îmbibat în săpun și cum să se clătească corect înainte de a ieși din cadă.
Nu este obligatoriu și uneori nici indicat, ca cel mic să se spele pe cap zilnic. Este important să-i arătați cum trebuie să se spele pe cap, care sunt pașii de curățare a părului cu șampon, cum se clătește corespunzător, pentru ca în timp să fie capabil să se spele fără ajutorul dumneavoastră.
Învățați copilul să-și pieptene părul zilnic și să-l aranjeze.
Sfătuiți-l să pună mîna la gură atunci cînd tușește sau strănută. Explicați-i că astfel îi protejează pe ceilalți din jur.
Nu băgați mâna în nas sau în ochi dacă doriți ca nici copilul dumneavoastră să nu o facă.
Este un gest, care pare instinctual, dar, de fapt, el este învățat de la cei apropiați.
SUPRAVEGHEAȚI-L, EXPLICAȚI-I, FIȚI UN MODEL PENTRU EL!
Eugenia ȘEREPER, Master în Tehnologia produselor cosmetice și medicinale
Cabinet Medical ”DOCTOR COROPCEANU”