doctorcoropceanu@gmail.com

În ultimii ani piața farmaceutică se dezvoltă destul de rapid propunând o varietate enormă de medicamente. Accesul la medicamente fără prescripția medicului și administrarea acestora la propria decizie ne face să credem că economisim resurse evitând consultația medicului specialist, pe când în realitate săvârșim o greșeală enormă, care în unele cazuri poate fi fatală.

Consumul incorect a preparatelor farmaceutice, de cele mai multe ori, se lasă cu anumite consecințe care apar în acel moment sau chiar mai tîrziu. Dar și lipsa de informare pentru a administra corect preparatele farmaceutice este la un nivel foarte scăzut.

Iată cîteva din greșelile frecvente efectuate în timpul administrării medicamentelor:

1) Interacțiunea a 2 sau mai multe medicamente administrate în același timp: Această interacțiune medicament-medicament poate determina apariția unui efect secundar neașteptat.

De exemplu: dacă administrați un medicament pe care îl luați pentru a vă ajuta să dormiți (un sedativ) cu un alt medicament împotriva alergiilor (antihistaminice), puteți încetini reacțiile, astfel, acest lucru face conducerea unui automobil să devină periculoasă.

2) Administrarea concomitentă a pastilelor cu alcoolul: Asocierea alcoolului cu medicamente, analgezice și sedative, poate afecta ficatul și poate duce la consecințe mortale.

Trebuie specificat faptul că multe dintre medicamentele care s-ar putea elibera fără prescripție medicala, intră în această categorie.

pastile si alcool

Combinarea unor antihistaminice, antitusive sau alte medicamente pentru ameliorarea simptomelor răcelii și gripei cu alcool poate provoca intoxicații. Consumul de alcool în prezența administrării antidepresivelor poate cauza creșterea tensiunii arteriale, în timp ce administrarea de somnifere concomitent cu consumul de alcool poate duce la reducerea frecvenței ritmului cardiac punînd în pericol starea de sănătate.

3) Asocierea medicamentelor prescrise de medic cu cele fără prescripție medicală:

De exemplu: sunatoarea este un antidepresiv comun care poate determina apariția unor reacții negative dacă este administrată împreună cu alte antidepresive recomandate de medic. Chiar și clasica aspirină poate sa interfere atît cu tratamentele medicamentoase pentru tulburările cardiovasculare cît și cu unele substanțe care au rolul de a subția sîngele (digoxina).

4) Administrarea incorectă a dozelor: O zecimală nepotrivită poate crește doza de la 1mcg la 10mg, iar diferenta dintre un microgram (mcg) si un miligram (mg) este de 1 procent. Încurcarea dozelor poate fi fatală. De aceea consultarea medicului este strict necesară pentru a prescrie doza corectă.

5) Pisarea tabletelor, pentru a fi mai uşor de înghiţit: Unele persoane, mai ales cele în vârstă, au dificultăţi la înghiţirea tabletelor şi preferă să le piseze şi să le dizolve într-un pahar cu apă înainte ca acestea să fie administrate. De cele mai multe ori, este vorba despre tablete cu acţiune lentă, cum ar fi antihipertensivele, iar ingerarea lor sub formă de pulbere creşte riscul de supradoză, dat fiind că organismul este expus brusc unei cantităţi prea mari din substanţele active ale medicamentului.

6) Utilizarea în exces a loţiunilor şi cremelor medicinale: Deşi cremele şi loţiunile au mai puţine efecte secundare, în cazul în care au anumite ingrediente active pot duce la supradoză, dacă sunt aplicate în exces. O serie de decese au fost asociate cu aplicarea în exces a cremelor care conţin analgezice cu acţiune locală, cum ar fi metil-salicilatul (un medicament asemănător cu aspirina), mai ales în combinaţie cu alte tipuri de analgezice, precum pastilele şi plasturii.

Pentru a evita toate aceste greșeli în administrarea medicamentelor, este nevoie de a citi cu atenție toate prospectele medicale cît și vizita periodică la medicul specialist.

Eugenia ȘEREPER, Master în Tehnologia produselor cosmetice și medicinale

Cabinet Medical ”DOCTOR COROPCEANU”

Articole de Diana Coropceanu