doctorcoropceanu@gmail.com

Vă amintiți de o zi proastă la serviciu? Probabil că ați avut crispată fața întreaga zi și ați luat o poziție posturală tensionată în timp ce lucrați. Pentru majoritatea dintre noi, aceasta poate fi problemă tranzitorie. Insă există dureri de cap severe, insuportabile.

Migrena - o patologie complexă a sistemului nervos. Are un caracter cu preponderență pulsatilă, cu o localizare hemicraniană, este agravată de efortul fizic, și are o durată de la câteva ore până la zile întregi, ceea ce necesită nevoia pacientului de a se retrage într-un loc întunecos și liniștit, limitând foarte mult capacitatea individului de a lucra.

De ce o durere de dinți sau abdomen adresează în mod urgent pacientul la medic, însă cefaleele sunt „suportate” până se ajunge la atacuri acerbe cu frecvența > 15 zile din lună?, adică cronicizarea lor; sau, în cel mai rău caz – declanșarea unui status migrenos (cefaleea migrenoasă severă, care nu se reduce după 72 ore).

Care sunt factorii declansatori?

Atacurile migrenoase recurente sunt cauzate de o serie de factori declanșatori. De la alimente și băuturi (vinul roșu, cafeaua, indulcitorii artificiali, citricile, glutamatul de sodiu, nitriti (din mâncarea procesată cum ar fi hot-doguri sau salamuri), nucile); hormoni (Migrena este întâlnită de 3 ori mai frecvent la femei și depinde de schimbările asociate menstruației, ovulației, menopauzei, gravidității, administrarea contraceptivelor); și pînă la stilul de viață (anxietatea, depresia, schimbările în orarul somnului, deshidratarea, hipodinamia), mediul înconjurător (lumina intermintentă sau puternică, presiunea meteo, fumul de tigară), etc. Recunoașterea și înregistrarea lor într-un jurnal poate fi utilă pentru a preveni atacurile viitoare.

Care sunt simptomele ce insoțesc migrena?

Migrena este adesea însoțită de simptome suplimentare, cum ar fi greață, vărsături și sensibilitate la lumină, sunete si mirosuri. Aproximativ o treime dintre persoanele afectate își pot prezice debutul cefaleei deoarece acestea simt simptome senzoriale de avertizare (numite și "aura"). Aceste simptome de avertizare timpurie pot include flashuri de lumină, pete oarbe în fața ochilor, linii zig-zag, pierderea temporară a vederii sau furnicături (amorțeli) la nivelul brațelor sau picioarelor.

Care sunt posibilele complicații ale Migrenei?

  • status migrenos;
  • aură fără infarct cerebral;
  • infarctul cerebral migrenos;
  • criză epileptică provocată de aura migrenoasă.

Următoarele forme de cefalee necesită o consultație obligatorie a neurologului:

  • Migrenă cu aură (vizuală, senzitivă, disfazică, de trunchi cerebral).
  • Dureri de cap foarte puternice, de tipul „lovitură de trăsnet”.
  • Apariţie a durerii de cap după vîrsta de 40 de ani.
  • Dureri de cap violente asociate cu vome repetate.
  • Cefalee cu aură, preponderent prelungită (durată > 1 oră) şi complexă (mai multe tipuri de aură).
  • Cefalee „în ciorchine” („cluster”) – durere unilaterală foarte puternică în regiunea orbitei, tîmplei asociată cu congestie conjunctivală, lacrimaţie ş.a. simptome vegetative faciale unilaterale.
  • Cefalee cu amplificare la efort fizic, tuse, încordare musculară şi la trecerea din poziţie orizontală în verticală. Cefalee care şi-a schimbat caracterul şi intensitatea.
  • Cefalee farmacorezistentă (ineficiența medicamentelor abortive obişnuite).

Cum tratăm migrena?

tratare migrena

Nu există nici un tratament definitive pentru eradicarea migrenei. Insa există 2 modalități de abordare în tratamentul lor medicamentos. Puteți administra medicamente în timpul atacurilor de migrenă pentru a ameliora simptomele (tratamentul acut) sau puteți lua medicamente zilnic pentru a preveni sau a reduce atacurile și pentru a diminua intensitatea durerii (tratament preventiv).

Tratamentul acut constă în administrarea de analgezice, cum ar fi acetaminofenul, aspirina și ibuprofenul. Dacă aceste produse nu funcționează pentru dvs., medicul vă poate prescrie medicamente care pot include un analgezic mai puternic și/sau un medicament care acționează mai specific asupra cauzei migrenelor. Aceste tratamente specifice migrenei pot include medicamente din clasa "triptanilor" (cum ar fi sumatriptan, almotriptan sau zolmitriptan) sau produse "de tip ergot", cum ar fi spray-ul nazal de dihidroergotamină. Dacă este necesar, se pot prescrie medicamente pentru greață și vărsături. Cu cât aceste tratamente sunt administrate mai devreme, cu atât sunt mai eficiente și previn cronicizarea durerii.

Dacă aveți atacuri frecvente la migrene, dacă atacurile dvs. nu răspund în mod consecvent la tratamentele specifice migrenei sau dacă medicamentele acute nu sunt eficiente sau nu pot fi utilizate din cauza altor probleme medicale, poate fi prescris un tratament preventiv. Anumite medicamente inițial concepute pentru tratarea epilepsiei, depresiei sau hipertensiunii arteriale s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea atacurilor de migrenă. Toxina botulinică A, care este injectată în mușchii capului și gâtului, s-a dovedit, de asemenea, eficientă în prevenirea migrenei cronice.

Nu ezitati să consultați medicul neurolog în vederea stabilirii unui diagnostic corect și tratament adecvat!

Dr. Mariana LUȚA, medic neurolog adulți

Cabinet Medical ”DOCTOR COROPCEANU”

Articole de Diana Coropceanu