1. Durerile de cap – sunt durerile pe care toată lumea le-a experimentat. Le puteți simți în sinusurile dumneavoastră, în partea de sus a capului, de-a lungul mușchilor capului, la nivelul gâtului, umerilor sau de-a lungul bazei craniului și a creierului.
Aceste dureri pot fi cauzate de mai multe condiții, și anume pornesc de la o infecție a sinusurilor și ajung la o durere de dinți. Simptomele durerilor de cap mai grave, inclusiv migrenele, pot fi și vărsăturile. Dacă simptomele sunt provocate de durerea de cap severă, medicul dumneavoastră vă poate trimite la un neurolog.
2. Durerile cronice – sunt durerile care durează timp de câteva luni sau chiar ani. Această durere poate fi rezultatul unei boli sau al unui accident, dar atunci când aceasta durează mai mult decât timpul de recuperare, poate deveni un simptom al unei probleme diferite. Medicul de familie vă poate recomanda un neurolog dacă aceste dureri cronice persistă.
3. Amețeala – este de mai multe tipuri. Neurologii tratează amețeala ca fiind un simptom de vertij sau dezechilibru. Vertijul va face să vă simțiți ca și cum lucrurile din jurul dumneavoastră se rotesc. Dezechilibrul este dificultatea în menținerea echilibrului. Medicul vă poate ajuta să vă decideți dacă amețeala dumneavoastră este suficient de severă în a consulta un neurolog.
4. Amorțeala sau furnicăturile – pot apărea din mai multe motive, unele la fel de simple precum a avea o poziție inadecvată astfel încât circulația sângelui scade. Cu toate acestea, în cazul în care amorțeala continuă, apare brusc sau are loc doar pe o parte a corpului, acesta este momentul oportun pentru a vedea un medic neurolog. Simptomele amorțelii sau ale furnicăturilor pot fi semnele unui accident vascular cerebral, caz în care aveți nevoie de ajutor cât mai rapid.
5. Slăbiciunea – sentimentele de slăbiciune sunt diferite de cele ale oboselii sau ale durerilor musculare după o excursie lungă ori după ridicarea unor greutăți. Slăbiciunea musculară este nevoia exercitării unui efort suplimentar de a mișca mâinile și picioarele, astfel că trebuie să vă adresați medicului specialist. Această afecțiune ar putea fi cauzată de o stare mai gravă sau de o boală a sistemului nervos, cum ar fi accidentul vascular cerebral.
6. Problemele de mișcare – problemele de mișcare, cum ar fi dificultatea de mers, tremur sau alte simptome ale sistemului nervos cauzează probleme de mișcare. Este posibil să doriți să vedeți un neurolog dacă aceste probleme întrerup activitățile dumneavoastră din fiecare zi, chiar dacă, spre exemplu, tremurul poate fi un efect secundar al unor medicamente sau al anxietății. Cu toate acestea, în cazul în care tremurăturile dumneavoastră vă afectează activitatea, căutați ajutor la un neurolog.
7. Convulsiile – pot fi aproape insesizabile sau foarte extreme. Simptomele convulsiilor pot varia: pierderea conștiinței, convulsia mișcării brațelor și a picioarelor, probleme respiratorii, confuzii.
8. Problemele de vedere – dificultățile de vedere pot fi cauzate de îmbătrânire ori de probleme ale sistemului nervos. În cazul în care aceste dificultăți apar brusc și afectează ambii ochi, trebuie neapărat să fiți evaluat de un medic specialist. Fie medicul de familie ori unul oftalmolog vă poate sfătui să fiți consultat de un neurolog în ceea ce privește problema de vedere.
9. Problemele de memorie sau momentele de confuzie – problemele limbii vorbite, problemele extreme de memorie, modificările de personalitate sau confuzia sunt toate simptome care ar putea fi cauzate de tulburări sau de probleme la nivelul creierului, coloanei vertebrale și a nervilor. Unele dintre aceste simptome pot fi cauzate de dificultățile de invățare sau de o boala cum ar fi Alzheimer. Medicul de familie vă poate ajuta să examinați simptomele și să decidă dacă aveți nevoie de un medic neurolog.
10. Problemele legate de somn – deși se cunosc mai multe cauze evidente ale problemei legate de somn, cum ar fi mersul la culcare prea târziu, stările precum apneea în somn sau anxietatea, coșmarurile, unele probleme de somn sunt tulburări neurologice. Un exemplu în acest sens este narcolepsia, care este o boală cronică, cu nicio cauză genetică, cunoscută prin faptul că afectează sistemul nervos central.
Deși unele probleme de mai sus se pot limita doar la consultul medicului de familie, în cazul în care tratamentele recomandate nu funcționează sau aveți alte simptome neobișnuite, ar putea fi necesar un neurolog, care este specializat în tulburări ale sistemului nervos.
Dr. Mariana LUȚA, medic neurolog adulți
Cabinet Medical ”DOCTOR COROPCEANU”